Stiftelsen Henrik Superman stödjer barn som drabbats av cancer och deras familjer

OM LARS-ÅKE ÅBERG

Konstnär som donerat till Art for Charity

Lars-Åke Åberg

Titel: HUS 157
Teknik: Skulptur i Kinnekullekalksten
Mått: höjd 16 cm
Pris: 9 000 kr
Länk: larsakeaberg.se

Lars-Åke Åberg är mest känd för sina hus och husliknande skulpturer, oftast i sten men även i brons.

Lars-Åke är i grunden målare som sedan länge hittat sin palett i sten från olika delar av världen. Stenen Lars-Åke arbetar med kan vara svensk kalksten, granit, italiensk marmor som klassisk Statuario, röd Levanto, bärnstensfärgad Sienna eller skimrande alabaster från Volterra. Det kan också vara blå granit från Brasilien, gul eller rosa persisk travertin eller norsk Larvikit.  

En favorit är den svenska diabasen. Det är något särskilt med diabasen, den klingar som malm när man hugger. Den kan vara oerhört vacker, ibland med den rostiga barken, polerad djupsvart, gråsvart efter arbetet med mejsel eller med den spännande klyvytan.

Huset, vår klassiska symbol i dröm som verklighet. En symbol med oändliga associationer. ”Varje människa är ett hus” hette en av Lars-Åkes tidiga utställningar. Kanske var det Lars-Åkes återkommande längtan efter ett stenhus vid havet. En dag stod det i alla fall där i ateljén, det första stenhuset i en ännu oavslutad process.

Idéer föds, känsla och intuition styr under arbetets gång och nya skulpturer uppstår.  Lars-Åke skulpterar ofta i mindre format men gör också större skulpturer för offentlig miljö. I sommar deltar Lars-Åke i Borås Internationella Skulpturbiennal med en drygt 3m hög diabasskulptur.

Lars-Åke Åberg är representerad på bl. a Borås Konstmuseum och Woluwe Saint-Pierre, Bryssel.